OFFSHORE ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ – Η ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ακολουθώντας το παράδειγμα και τις καινοτόμες δράσεις της Ευρώπης για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης, η Ελλάδα επεκτείνει τη δυναμικότητά των επενδύσεών της στα offshore αιολικά πάρκα.

Με πρωτοπόρες τις χώρες της Σκανδιναβίας, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία αλλά και την Κίνα -όπου εγκαταστάθηκε η μεγαλύτερη υπεράκτια ανεμογεννήτρια παγκοσμίως, δυναμικότητας 16 MW-, αποδεσμεύονται επενδυτικά κεφάλαια για το σχεδιασμό, την κατασκευή και εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον ελλαδικό χώρο. Οι πρώτες επιλεχθείσες περιοχές για την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού έργου είναι η θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, της Εύβοιας, των Δωδεκανήσων, και η περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία παράκτια χώρα που διαθέτει ισχυρή και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ναυτιλιακή δύναμη, δύναται να την εξελίξει περαιτέρω και να αξιοποιήσει τις θαλάσσιες εκτάσεις της για την δημιουργία έργων τέτοιου βεληνεκούς.

Πάρα ταύτα πρωτεύων στόχος δε παύει να είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών, γεγονός που απαιτεί την εκπόνηση ενδελεχούς και ολοκληρωμένης μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και της μελέτης αποκατάστασης για τις φθορές και τις διαταραχές που πρόκειται να επιφέρει στο περιβάλλον η κατασκευή και εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Το πλάνο της Ελλάδας για απανθρακοποίηση και απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα συνοψίζεται στον φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει έως το 2030, δηλαδή το ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμές Πηγές να αγγίξει περίπου το 60%-65%.